← Terug naar cursussen

Cursus babymassage

Een fantastische manier om de band met je kindje te versterken.

Maak een afspraak

De omstandigheden tijdens het eerste levensjaar van je kindje hebben grote invloed op de lichamelijke, emotionele en psychische ontwikkeling. In die periode kan babymassage zeer ondersteunend zijn.

Met babymassage geef je je kind iets heel belangrijks mee, waar hij of zij de rest van het leven profijt van zal hebben.

Babymassage is een bijzondere manier om elkaar te leren kennen. Lichaamstaal is in de eerste negen maanden de enige taal die je baby spreekt en massage helpt je om deze taal te leren verstaan. Met Shantala-babymassage activeer je zowel je eigen zintuigen als die van je baby. Je gaat intuïtiever aanvoelen wat je baby nodig heeft.

Bovendien went een kind makkelijker aan het leven buiten de baarmoeder als huidcontact na de geboorte wordt voortgezet. Door babymassage slapen kindjes beter, huilen ze minder, krijgen ze een betere spijsvertering en een groter besef van geborgenheid. De baby’s zitten letterlijk beter in hun vel. En: het is gewoon heel leuk om te doen!

Achtergrond:

Pasgeborenen masseren met olie: in India is het een gewoonte die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Dat ontdekte de Franse arts Dr. Leboyer in de jaren ‘70. Hij bestudeerde de traditie, zag wat een enorm positief effect dit had op de baby’s, werd enthousiast en introduceerde de babymassage in Europa. Hij noemde het Shantala massage, naar een van de Indiase moeders die hij ontmoette. Ook kwam hij met het idee om een kind direct na de geboorte op de blote huid van de moeder te leggen, om zo voor een natuurlijke overgang te zorgen tussen het leven in de baarmoeder en daarbuiten (‘de natuurlijke geboorte’). Dit wordt nu in vele landen toegepast.

Rond dezelfde tijd ontwikkelde kinderarts Ruth Rice een methode om couveusebaby’s enkele malen per dag hele zachte tastprikkels te geven. Ze toonde wetenschappelijk aan dat deze huidstimulatie de ziekenhuisopname soms met wel tien dagen kon verkorten. Door aanraking ademden de couveusebaby’s rustiger, groeiden ze beter en verwerkten ze het trauma van hun vroeggeboorte sneller.

Op steeds meer kinderafdelingen van academische ziekenhuizen zijn babymassage en taststimulering een onderdeel van de dagelijkse verzorging van premature baby’s geworden.

De cursus:

De cursus wordt gegeven in twee dagdelen en is bedoeld voor moeders en/of vaders met baby’s van acht weken tot negen maanden.
De massage is makkelijk te leren, ook voor mensen die nog nooit gemasseerd hebben.
Na afloop van de cursus kun je zelfstandig je baby masseren. De cursus kan naar wens bij jullie thuis gegeven worden (omgeving Leiden) of in mijn praktijk.

Ik ben lid van de VSD: Vakgroep Shantala Docenten. Lidmaatschapsnummer 1519. Voor meer informatie: www.shantala.nl